Начало Новини Отново „Тумбак къп“ в залата на Лаута

Отново „Тумбак къп“ в залата на Лаута

от Alexander Vangelov
947 разглеждания

В края на сезона – любимо шоу в залата на „Локомотив” Пд

Поредното съревнование „Тумбак къп” (Tumbac Cup), организирано от бивши лекоатлети-скачачи от  „Локомотив” Пловдив, намери своята реазлизация в днешния съботен ден в залата на „Лаута” и събра неколцина от вече бившите лекоатлети на пловдивския клуб. Главен двигател на събитието беше Павел Моравенов, атлет на троен скок (който за жалост обаче не успя да се включи заради досадни болки в адукторите…).

В състезанието се включиха и двама (от засега общо 18-те) български атлети, които преди години са преминавали гросмайсторската граница от осем метра в скока на дължина – Николай Атанасов (8.31 м) и Атанас Русенов (8.06 м).

Според първоначалната идея състезанието трябваше да премине като своеобразен трибой – скок дължина (трамплин), 60 м и тласкане на гюлле. В хода на надпреварата обаче конкурентите предпочетоха скока на височина вместо гюллето….. А за комплексното класиране бяха взети предвид само точките от скока на дължина и бягането на 40 м. Благодарение на главния „виновник” за проявата Павел Моравенов получихме интересни подробности и снимков материал от днес:

„Участниците първо се разгряха достатъчно грижливо и измериха своите разбези (отскокът се извършваше от трамплин). Дори 48-годишният Николай Атанасов (пети на СП в зала във Валенсия 2008 г. и пети на ЕП в зала в Торино 2009 г.) обу шпайовете, с които е скачал последно на официално състезание (на европейското в Хелзинки 2012 г.). Ролите на съдийки в турнира изпълниха невръстните атлетки на Николай Атанасов и Ивайло Русенов от „Локомотив” Пловдив, които акуратно измерваха всеки скок. Ето и крайните резултати на атлетите (все от „Локомотив” Пловдив) на скок дължина: Станислав Кисев 6.18, Атанас Русенов 6.05, Цветослав Горчев 6.04, Атанас Иванов 5.92, Кристиан Неделчев 5.90, Николай Атанасов 5.66, Мартин Василев 5.58 м. Тук участниците варираха в широк възрастов диапазон – в години от Николай Атанасов (роден 1974 г.) до Станислав Кисев и Мартин Василев – родени през 2022 г. И теглото на атлетите варираше – от 89-те кг на Кристиан Неделчев до 62 кг на Атанас Иванов…. А самият Кисев сподели: „Ааа, аз като състезател изобщо не съм тренирал и участвал на дълъг скок! Моята дисциплина си беше бягането с препятствия! Ех, ако треньорът ми Ивайло Русенов ме бе „погледнал” и като скачач?…. За лятото ще се опитам да потренирам малко и да скоча повече – вече без трамплин!”

След скока състезателите се отправиха към старта на 40 м. Тук победата бе за Цветослав Горчев, следван от вече 41-годишния Атанас Русенов и Станислав Кисев…. Русенов набра достатъчно висока скорост едва в последните 10-ина метра и, ако имаше още малко от дистанцията пред зебе си, може би щеше да финишира пръв?….Съревнованието приключи със скока на височина (от трамплин) От вертикалния скок обаче точки не получи никой!…..

Всички участващи получиха символични награди. За първото място бе предназначена бутилка уиски (с която победителят почерпи всички!), пакет с ядки „Кнорос” за втория и бутилка „Кока Кола” от литър и половина за третия….

Крайното класиране в своеобразния трибой бе определено както следва: 1. Цветослав Горчев, 2. Станислав Кисев, 3. Атанас Русенов, 4. Атанас Иванов, 5. Николай Атанасов, Кристиан Неделчев и  Мартин Василев.

Инициаторите на турнира-шоу имат намерение да организират продължение на събитието и през лятото. За целта обаче състезанието трябва да бъде разгласено и популяризирано доста по-раничко и да бъдат поканени и други бележити скачачи от близкото и малко по-далечно минало – световните шампиони Ива Пранджева и Петър Дачев, националите Петя Дачева (Дамянова), Андриана Бънова, Мария Димитрова, Гита Додова, Денис Ерадири, Борис Божинов, Венелина Венева, Георги Цонов, Георги Димитров, Светлин Иванов, Тезджан Наимова (това са само част от имената на звездите ни!) и още много много популярни спортисти от атлетическото ни минало. За да стане празникът пълен и още по-весел и жив. А с общите усилия на треньори и състезатели турнирът ще се превърне в още по-емоционален и интересен – в това няма никакво съмнение!

0 Коментар
2

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.