Начало Годишнини Спортният съдия Георги Гаврилов – с юбилей!

Спортният съдия Георги Гаврилов – с юбилей!

от Alexander Vangelov
346 разглеждания

Юбилей за един от най-призваните съдии

Георги Гаврилов – на 75!

Днес един от доайените на съдийството в българската лека атлетика – всеотдайният, строг и справедлив Георги Гаврилов – навършва юбилей -75 години!

Роден на 21 март 1948 г., Гаврилов се запознава с атлетиката още като ученик и участието му на 800 м и 1500 м на областните ученически игри в Перник в началото на 60-е съвсем не остава незабелязано…

Скоро след уволнението си от казармата Георги се озовава отново на стадиона и съвсем млад започва своята съдийска кариера. От съдийската колегия на ДФС „Левски Спартак” се организират тримесечни курсове за съдии и Гаврилов е един от най-прилежните курсисти. Полковник Цветан Радков (председател на СК на „Левски Спартак” тогава) е най-дейният инициатор за привличането на млади съдии и е главният „виновник” за това Гаврилов да се запали за Царицата. На столичната ул. „11-и август” (където е щаб-квартирата на ДФС „Левски Спартак”) ежедневно най-изтъкнатите български съдии в леката атлетика четат лекции пред младежите и девойките – бъдещи съдии. Пред курсистите се откриват необятните тайни и тънкости на правилата на съдийството в Царицата на спортовете….

Първият по-значим пост в съдийството на състезания от спортния календар на БФЛА за Георги са състезанията в зала „Фестивална”. Тогава Гаврилов е определен за най-добър млад съдия на състезанията в зала и му е връчена специална грамота!

Още от 1976 г. Георги е назначаван на отговорни съдийски постове на състезанията в София. Първото му истински голямо състезание е на Универсиадата в София през август 1977 г. Гаврилов е пряк свидетел на двата световни рекорда (на кубинците Хуанторена на 800 м и на Казаняс на 110 м преп., на двете победи на Тотка Петрова пред родна публика….).

„Имаше много състезания по онова време, атлетическият сезон на открито започваше още през април и приключваше някъде в края на септември. От Бюрото на РСК (Републиканска съдийска колегия) още в началото на 80-те години започнаха да ми възлагат важни и отговорни задачи. Нарядите за всички по-големи състезания се съставяха на ротационен принцип и ръководните съдийски длъжности се разпределяха обективно и справедливо, по специална наредба и правилник. Председателят на РСК полк. Славчо Ихчиев винаги съгледяваше да няма ощетени и пренебрегнати при съставянето на съдийските наряди. Ред и дисциплина – това бе характерно за съдийското ни общество по онова време!”

Първото истински голямо изпитание за Георги Гаврилов в атлетическото съдийство (и достатъчно сериозно предизвикателство!) е МВР-иадата през 1985 г. на стадион „Васил Левски” (това е Спартакиада на войските на МВР в тогавашните социалистически страни). „Като председател на съдийската колегия на „Левски Спартак” ми възложиха да организирам всички съдии за образцовото провеждане на това отговорно състезание. Без да разтеглям излишно числеността на съдийския състав, само с 85 души съдии успяхме да обезпечим МВР-иадата по възможно най-добрия начин. На главната трибуна на стадиона се бяха настанили генерали и полковници от всички соцстрани – СССР, ГДР, Куба, Полша, ЧССР, Унгария….. Пред очите им съдиите на ЛС дадоха наистина най-доброто от себе си! Смея и днес да твърдя, че състезанието премина на най-високо ниво – като откъм качеството на резулатите, така и откъм съдийското присъствие!”

От края на 80-те години на 20-и век Георги Гаврилов е член на Бюрото на РСК, а малко по-късно е избран и за предстедател на Софийската съдийска колегия. Нерядко Гаврилов е изпращан на тежки и отговорни състезания в провинцията – турнирът „Народна младеж” за юноши и девойки във Варна, турнирите в Пловдив и Стара Загора и къде ли още не…..

На световното за юноши в Пловдив през 1990 година Гаврилов е едно от главните действащи лица в пресцентъра. Следват Балканиадата в София (1992), световното за глухонеми (1993), безкраен брой състезания от национален и международен мащаб.

„През 1989-а в Дупница бе организиран поредният шосеен пробег под ръководството на вездесъщия Анатоли Илиев” – спомня си Гаврилов. „Спонсорът на състезанието обаче нещо се беше пообъркал и бе решил да награди не първите трима, а четвъртия, петия и шестия. Бегачите не бяха съгласни с такава идея и се бяха наговорили да направят показно деяние като своеобразен протест. Приближавайки финалната линия, лидерите се хванаха за ръце и нарочно пресякоха лентата в една редица и (почти) едновременно. Аз обаче бях застанал точно на бялата линия на финала и съвсем точно определих кой от първите шестима на кое място завърши (макар и с разлики буквално от сантиметри!). Така замисълът на атлетите да объркат съдиите не сполучи! В крайна сметка спонсорът взе соломоновското решение и награди всички от първата шестица!”

„В края на май 1986 г. на стадион „Васил Левски” се провеждаше традиционният турнир „Народна младеж”. Бях назначен за старши съдия на комисията по времеизмерване. Състезанието на скок височина за жени започна с участието на примата Стефка Костадинова. Старши съдия на скока тогава беше всепризнатият Георги Кунчев! По някое време обаче небето над стадиона потъмня и след малко над всички нас се изсипа пороен дъжд. Разбира се, състезанието не беше прекратено и Стефка даже се разскача и постави световния си рекорд – 2.08 м! Стадионът „изригна”, всички даваха изблик на радостта си. Сред моите подчинени също настъпи радостно „объркване” и някои колеги „забравиха” защо са над пистата! Аз обаче запазих самообладание, направих забележка на „разсеяните” времеизмервачи” и максимално бързо овладях ситуацията в комисията. Така беговите диспиплини в момента продължиха нормално и съгласно правилника!”

Някъде в началото на 90-те години на 20-и век Георги Гаврилов (заедно с Кирил Петков и Кристина Петкова) се явява на изпит за придобиване на категория. Под строгия поглед на взискателната и неумолима Стефка Новакова (R.I.P.) Гаврилов издържа изпита с „отличен” и придобива степен „Републиканска категория” на съдийството в леката атлетика!

Трудно (дори невъзможно!) Георги Гаврилов би изброил всички състезания по лека атлетика, на които е съдийствал. Със сигурност те са повече от 1000! Да му пожелаем още много здраве и все така да отдава сили, знания и енергия като един от най-добрите познавачи на съдийството в леката атлетика!

 

 

 

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.