Начало Годишнини Славистката Здравка Шипоклиева – с юбилей!

Славистката Здравка Шипоклиева – с юбилей!

от Alexander Vangelov
340 разглеждания

Една от най-трудолюбивите спринтьорки – с юбилей!

Здравка Шипоклиева – на 75!

Една от най-себеотдайните и сърцати атлетки в националния ни отбор от седемдесетте години на миналия век – Здравка Шипоклиеева – днес навършва юбилей. С голямата си душа и с високото си чувство за отговорност Здравка с и остава и днес еталон за борбеност и всеотдайност за тези, които я помнят…

Родена на 26 март 1948 г., Здравка започва атлетическата си кариера в столичния „Локомотив” с моминското си име Асенова. При железничарите тя се състезава еднакво добре и в спринта, и на препятствените бягания.

Попова, Вълкова, Шипоклиева, Панайотова в Единбург

След като се омъжва за спринтьора Константин Шипоклиев (рекордьор на България на 100 м с 10.3) и през 1971 г. се ражда дъщеря й Мерлина, Здравка скоро се връща успешно на пистата. През 1973 год. тя вече пробягва 100-те метра за 11.8 и 200-е метра за 24.3 сек. На полуфинала за Купата на Европа във Варшава в началото на август Шипоклиева е на последния пост на щафетата ни 4х100 м (заедно с Йорданка Янкова, Иванка Вълкова и Софка Попова) и тимът ни дава принос с четвъртото си място за това България да се класира за първи път за финала за Купата на Европа. В началото на септември 1973 г. в Единбург (именно на мечтания финал за Купата на Европа!) българките воюват яростно с отбора на СССР за второто място в комплексното класиране (отборът на ГДР тогава е недосегаем). В щафетата 4х100 м квартетът ни Софка Попова, Иванка Вълкова, Лиляна Панайотова и Здравка Шипоклиева завършва четвърти (45.03), но момичетата побеждават четворката на СССР!!! А накрая България е ТРЕТА в крайното отборно класиране – само на две точки след СССР…..

След две години Здравка (под ръководството на своя съпруг и треньор Константин Шипоклиев) възстановява върховата си форма (100 м 11.6, 200 м 23.9)и отново е титулярка в националния ни отбор. През зимата Шипоклиева е шампионка на България на 60 м в зала (7.67). След третото място на щафетата 4х100 м на полуфинала за Купата на Европа в София (Йорданка Янкова, Лиляна Панайотова, Здравка Шипоклиева, Елена Стефанова), четворката на България  Елена Стефанова, Лиляна Панайотова, Здравка Шипоклиева, Йорданка Янкова е балкански шампион в Букурещ с 44.6 секунди……

Макар и вече на 30, през март 1978 г. в зала „Фестивална” Здравка Шипоклиева подобрява личния си рекорд на 60 м в зала – 7.43 сек. В летния сезон Здравка е трета на 200 м на международния турнир „Народна младеж” с личен рекорд на 200 м – 24.01 сек. В София на стадион „Васил Левски” на срещата България-ГДР квартетът ни на 4х100 м Софка Попова, Лиляна Панайотова, Здравка Шипоклиева, Иванка Вълкова установява нов български рекорд – 43.77 сек. Този рекорд е подобрен от същите атлетки на европейския шампионат в Прага в началото на септември 1978 г. – 43.47 сек. Тогава нашите се класират четвърти, като Здравка предава палката на Вълкова от трети на четвърти пост само след квартетите на СССР и Великобритания. Именно на последната права за ГДР бяга световната рекордьорка Марлиз Гьор, която успява да изпревари Вълкова за бронза!

В годината на Петата Републиканска Спартакиада (1979 г.) Здравка трябва да помогне на колектива в своето АФД „Славия” за щафетата 4х100 м. Квартетът на „Славия” Екатерина Велчева, Лиляна Панайотова, Здравка Шипоклиева, Мария Стоянова-Шишкова е шампион на Спартакиадата на стадион „Васил Левски” с клубен рекорд на България (44.96), надвивайки над тима на „Левски Спартак” (45.29) (Ангелина Ангелова, Иванка Вълкова, Любима Димитрова, Даниела Тенева).

След като приключва с атлетиката, Шипоклиева дълги години бе медицинска сестра в най-реномираната болница в София „Пирогов”…

В последното десетилетие Здравка Шипоклиева реши да се пробва отново в спринта – този път на ветеранските състезания. На Мастерс Балканиадите в Пловдив и в Стара Загора тя грабна златните медали в спринта на 100 м в своята възрастова група….. Дъщеря й Мерлина също като майка си участва на ветерански състезания, като дори извоюва златни медали на световните и европейските Мастърс шампионати…..

Да пожелаем още много здраве и щастливи моменти на всеотдайната и борбена атлетка ор не толкова близкото минало Здравка Шипоклиева!

 

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.