Начало In memoriam На 68 години си отиде Емануил Дюлгеров

На 68 години си отиде Емануил Дюлгеров

от Alexander Vangelov
924 разглеждания

IN MEMORIAM

Отиде си първият „осемдесетметровик” на чука в България

ЕМАНУИЛ ДЮЛГЕРОВ (1955-2023)

На 68-годишна възраст ни е напуснал един от най-титулуваните български състезатели на хвърляне на чук – Емануил Дюлгеров.

Роден в Разград на 07 февруари 1955 г., Емануил още в ранните си юношески години показва великолепни заложби в хвърлянията. Заедно с първия си треньор Младен Събев двамата бързо усвояват сложните елементi на техниката в хвърлянето на чук.

На 17 години Дюлгеров вече е медалист от НШ за юноши старша възраст, а през 1973 г. вече е трети на турнира „Дружба” в Одеса и става балкански шампион за юноши в Букурещ. На следващата 1974 г. Емануил дублира успеха си на Балканиадата във Варна. Именно през 1974 г. Дюлгеров за пръв път преминава 60-те метра на чук, а в олимпийската 1976 е премината и следващата – 70-метровата граница (70.76 м)…

През август 1977 г. на Универсиадата в София (един от последните пъти, в които хвърлянето на чук е позволено на националния стадион „Васил Левски”!!!) Емануил Дюлгеров става световен студентски  шампион, побеждавайки в пряк двубой не кого да е, а двукратния олимпийски шампион и световен рекордьор Юрий Седих (СССР). Оттогава е и първата му шампионска титла на България (след това през 1978, 1980, 1981, 1982, 1983 и 1986 г.), като той има и пет златни медала от зимните шампионати по хвърлния (първият е от 1975 г.).

В олимпийската 1980 г. Дюлгеров извоюва правото да участва на Игрите в Москва, където заема призовото шесто (!) място. Десетина дни след края на Олимпиадата, на срещата Балканите-Полша-Африка в Атина Дюлгеров е безапелационен победител на чука.

На първото световно първенство по лека атлетика в Хелзинки 1983 в една убийствена конкуренция на състезателите от СССР, ГДР, Полша и ФРГ, Дюлгеров печели почетното осмо място, оставяйки след себе си титулувани атлети от САЩ, Унгария, Финландия, ЧССР….. Именно на този шампионат се случва нелеп инцидент и Дюлгеров е наказан от БФЛА за осем месеца.

Твърдият характер и воля на Дюлгеров го карат да тренира с удовени сила и амбиция. На полигона на „Левски Спартак” на Драгалевци на 28 юли 1984 г. Емо подобрява собствения си рекорд – 79.16 м, на 8-ми август последва 79.54. На 25 август по време на втория кръг от отборния ни шампионат на полигона на стадион „Раковски” („Светая светих” на българските чукохвърлячи повече от 3 десетилетия!) Дюлгеров става първият българин (и първи на Балканския полуостров), който хвърля чука над 80-ия метър – 80.64 м.

С четири балкански титли (само за мъже), Емануил Дюлгеров има в кариерата си цели 119 състезания с резултати над 70-ия метър. Под ръководството на вездесъщия треньор Васил Крумов, Дюлгеров отдаде на любимото дружество „Левски-Спартак” най-хубавите си години.

След пенсионирането си от МВР Дюлгеров дълги години работи към басейна на едно СОУ в София. В последните години той активно съдийстваше на всички състезания от спортния календар на БФЛА.

Оставил след себе си две дъщери, Емануил напоследък намери най-вярната спътница в живота си – Галина Начева-Дюлгерова, която докрай се грижеше и бе плътно до него в последните му няколко изключително трудни години….

Поклон пред светлата памет на Еналуил Дюлгеров. R.I.P.

П.П. Мястото и датата на погребението ще бъдат съобщени по-късно при първа възможност!

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.